17 marzec 2014, godz. 18

Spotkanie bezpłatne.

poprowadzi Jan Mazurkiewicz

Czym się różnią chwast , zielsko , zielenina , ziele , zioło

 

Spotkanie poświęcone typowym w Polsce roślinom, dobroczynnego znaczenia których często nie znamy.

Oto, co mówią wirtualne encyklopedie:

– chwast to roślina niepożądana w uprawach (z punktu widzenia gospodarki rolnej, leśnej lub rybackiej

– zielsko jest po pierwsze synomimem dla chwastu, a drugiego znaczenia wyjaśniać nie będę

– zielenina to zielone, jadalne części roślin dodawane do potraw

– ziele to roślina, odpowiednio spreparowana, stosowana w lecznictwie i w przemyśle spożywczym

– zioła, rośliny zielarskie to gatunki lecznicze, przyprawowe i olejkodajne.

 

A czym naprawdę są?

Dowiemy się, do czego służą, gdzie je znależć i jak je przetwarzać.

Na spotkaniu odbędzie się demonstracja, jak przygotować takie potrawy jak pierogi z pokrzywą, herbata i i dżem ze świerku oraz pasta pietruszkowa.

W zależności od pogody i temperatury zaproponowane menu może ulec zmianie.

Oczywiście, spotkanie zakończy sie degustacją.

 

NIECH ŻYCIE IDZIE DO ŻYCIA , CZYLI CZŁOWIEK DO PRZYRODY

 

Jan Mazurkiewicz – mistrz bioenergoterapii, masażysta, ziołolecznictwo. Uznany zielarz i zagorzały zwolennik naturalnej żywności. Wykonuje masaże europejskie, jak i azjatyckie.