17 marzec 2014, godz. 18
Spotkanie bezpłatne.
poprowadzi Jan Mazurkiewicz
Czym się różnią chwast , zielsko , zielenina , ziele , zioło
Spotkanie poświęcone typowym w Polsce roślinom, dobroczynnego znaczenia których często nie znamy.
Oto, co mówią wirtualne encyklopedie:
– chwast to roślina niepożądana w uprawach (z punktu widzenia gospodarki rolnej, leśnej lub rybackiej
– zielsko jest po pierwsze synomimem dla chwastu, a drugiego znaczenia wyjaśniać nie będę
– zielenina to zielone, jadalne części roślin dodawane do potraw
– ziele to roślina, odpowiednio spreparowana, stosowana w lecznictwie i w przemyśle spożywczym
– zioła, rośliny zielarskie to gatunki lecznicze, przyprawowe i olejkodajne.
A czym naprawdę są?
Dowiemy się, do czego służą, gdzie je znależć i jak je przetwarzać.
Na spotkaniu odbędzie się demonstracja, jak przygotować takie potrawy jak pierogi z pokrzywą, herbata i i dżem ze świerku oraz pasta pietruszkowa.
W zależności od pogody i temperatury zaproponowane menu może ulec zmianie.
Oczywiście, spotkanie zakończy sie degustacją.
NIECH ŻYCIE IDZIE DO ŻYCIA , CZYLI CZŁOWIEK DO PRZYRODY
Jan Mazurkiewicz – mistrz bioenergoterapii, masażysta, ziołolecznictwo. Uznany zielarz i zagorzały zwolennik naturalnej żywności. Wykonuje masaże europejskie, jak i azjatyckie.
Najnowsze Komentarze