Poniedziałek, 29 września 2014, godz. 18

Spotkanie bezpłatne z degustacją

Poprowadzi Krzysztof Burtka

Mile widziana donacja na cele administracyjne

Stewia to roślina poza wszelką konkurencją, czyli roślina XXI wieku !!!!

Od setek lat używana do słodzenia pokarmów.

Drzemie w niej ogromny potencjał leczniczy

Pochodzenie Stewii

Ojczyzną jest północno-wschodni Paragwaj i graniczące z nim tereny Brazylii.

Kolejne plantacje znajdują się w Izraelu, Hiszpanii, Indiach, Korei, Chinach.

W Japonii stewia od 30 lat robi największą karierę (używana jest do produkcji słodyczy, lodów, napojów, gum do żucia)

Co na to Naukowcy???

  • XIX wiek – pierwsze badania nad Stewią
    Szwajcarski Botanik Bertoni – klasyfikacja botaniczna
    Chemik dr Rebaudi – badanie substancji odpowiedzialnej za słodki smak liści
  • 1918 r. – Publikacja Bertoni’ego
    Ogromne walory zdrowotne Stewii
    Stewia jako substancja słodząca, która z powodzeniem może zastąpić szkodliwą sacharynę

Słodka rewelacja

Bardzo słodki smak (30 razy słodszy od cukru!!!)

Stewia zawiera stewiozydom (glikozydy-dwuterpenowe) oraz rebaudiozydom i dulkozydom.

Co jeszcze zawiera Stewia?

  • białka
  • substancje tłuszczowe
  • minerały (wapń, potas, magnez, żelazo)
  • mikroelementy (chrom, mangan, selen, krzem, kobalt, cynk)
  • witaminy z grupy B, witaminę C, β-karoten i inne.

Zastosowanie

  • środek wzmacniający serce i układ krążenia
  • regulacja ciśnienia krwi
  • schorzenia wątroby
  • bóle żołądka i nadkwasota
  • łagodny środek stymulujący układ nerwowy
  • wzmocnienie układu odpornościowego
  • regulacja czynności trzustki
  • poprawia trawienie, tłumi uczucie głodu
  • leczy oparzenia, skaleczenia i trudno gojące się rany
  • zastosowanie w leczeniu paradontozy i próchnicy zębów
  • pomocna w wybielaniu zębów oraz eliminacji kamienia i osadu nazębnego

Doskonała dla diabetyków

Mimo ogromnego potencjału słodzącego nie podnosi poziomu cukru we krwi, jest bezkaloryczna czyli jest idealnym środkiem słodzącym dla diabetyków.

Na VII Kongresie Międzynarodowym Federacji Diabetycznej przedstawiono wyniki badań:

„Regularna konsumpcja Stewii, nawet w małych ilościach normalizuje poziom cukru we krwi”

„Nie zanotowano dotychczas żadnych skutków ubocznych”

Stewia w kosmetyce

Zewnętrznie wyciągi ze Stewii stosuje się na:

  • wypryski
  • łojotok

W maseczkach kosmetycznych na:

  • zmarszczki (szczególnie w okolicach oczu)
  • trądzik pospolity
  • różne defekty cery

Stewia zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, poprawia jej kojej koloryt i jędrność.

Stewia w kuchni

  • Dla osób, które ze względów zdrowotnych nie mogą używać cukru, syropów bądź miodu.
  • Zastępuje w jadłospisie cukier i niezdrowe sztuczne słodziki.

Dzięki temu, że nie ulega rozkładowi do temp. 200°C, można używać ją do gotowania, pieczenia ciast, sporządzania konfitur.

2 łyżeczki proszku Stewii zastępują 1 szklankę cukru !!!

Kontakt:

Krzysztof Burtka

tel. 507 130 096

e-mail: evita@burtka.pl

 

Miejsce:
Stowarzyszenie Sztuka Dobrego Życia
ul. Sienkiewicza 61, 90-009 Łódź
wejście z Pasażu Schillera

Jak trafić: budynek pofabryczny – tuż przy Straży Miejskiej. Po przejściu przez bramę należy kierować się w lewo do ostatniej klatki schodowej. Na drzwiach jest plakat Stowarzyszenia