Jan Mazurkiewicz i Stowarzyszenie Sztuka Dobrego Życia zapraszają na pierwszy warsztat wyjazdowy z cyklu Słowiańska Natura. Zaczynamy od Jesieni, jej bogactwa i obfitości w dary Ziemi. O tej porze roku mamy prawdziwy wysyp wszelkich owoców, warzyw, grzybów. W dawnych czasach gromadzono zapasy na zimę, robiono przetwory, weki, nalewki, suszono i marynowano. Co robiono zimą, wiosną i latem dowiemy sie na kolejnych wyjazdach.
Na naszych warsztatach chcemy powrócić do staropolskich obyczajów życia zgodnie z porami roku i najlepszego wykorzystania ich mocy. Jak to zrobić i jak czerpać z tego siłę, pokaże nam Jan Mazurkiewicz – bioenergoterepeuta, masażysta, znany zielarz i zagorzały zwolennik zdrowej żywności.
Przeczytaj wywiad w Nieznanym Świecie
Na naszym słowiańskim, jesiennym wyjeździe wszystkie posiłki będziemy przygotowywać razem. Dzięki temu praktycznie poznamy sposoby przyrządzania wielu ziół i warzyw, dziś niekiedy już zapomnianych, choć w dawnych czasach jedynie dostępnych. Przy wieczornym ognisku i wspólnym gotowaniu pełnym niespodzianek „potraw w kociołku”, Jan Mazurkiewicz opowie nam o tradycyjnych i dzikich potrawach słowiańskich, o ich tajemniczej mocy i co powinnismy jeść, aby mieć szczęście, miłość, ochronę, powodzenie.
Pomiędzy posilkami czeka nas:
Proponowany program ma charakter poglądowy. Kiedy co będziemy robić zależy od potrzeb i dynamiki grupy oraz oczywiście od pogody.
Poniżej kilka zdjęć z zeszłorocznych warsztatów:
Na naszych warsztatach chcemy powrócić do staropolskich obyczajów życia zgodnie z porami roku i najlepszego wykorzystania ich mocy. Jak to zrobić i jak czerpać z tego siłę, pokaże nam Jan Mazurkiewicz – bioenergoterepeuta, masażysta, znany zielarz i zagorzały zwolennik zdrowej żywności.
Przeczytaj wywiad w Nieznanym Świecie
Na naszym słowiańskim, jesiennym wyjeździe wszystkie posiłki będziemy przygotowywać razem. Dzięki temu praktycznie poznamy sposoby przyrządzania wielu ziół i warzyw, dziś niekiedy już zapomnianych, choć w dawnych czasach jedynie dostępnych. Przy wieczornym ognisku i wspólnym gotowaniu pełnym niespodzianek „potraw w kociołku”, Jan Mazurkiewicz opowie nam o tradycyjnych i dzikich potrawach słowiańskich, o ich tajemniczej mocy i co powinnismy jeść, aby mieć szczęście, miłość, ochronę, powodzenie.
Pomiędzy posilkami czeka nas:
Proponowany program ma charakter poglądowy. Kiedy co będziemy robić zależy od potrzeb i dynamiki grupy oraz oczywiście od pogody.
Poniżej kilka zdjęć z zeszłorocznych warsztatów:
Noclegi w pobliskiej agroturystyce
Pokoje 2, 3 i 4osobowe z łazienkami w domu 250 m od miejsca zajęć oraz do dyspozycji domek 6osobowy nad jeziorem ok 500 m od miejsca zajęć. Przy zapisie proszę podać preferowane miejsce do spania.
Koniecznie należy zabrać:
Warsztat wyjazdowy Słowiańska Natura – Czas Korzeni: Jesień
Pokoje 2, 3 i 4osobowe z łazienkami w domu 250 m od miejsca zajęć oraz do dyspozycji domek 6osobowy nad jeziorem ok 500 m od miejsca zajęć. Przy zapisie proszę podać preferowane miejsce do spania.
Koniecznie należy zabrać:
Najnowsze Komentarze